Pelejä, pelejä, pelejä: mitkä ovat vuoden 2021 odotetuimmat julkaisut?

Nyt kun CD Projektin Cyberpunk 2077 on vihdoin ollut jo hyvän aikaa pihalla, olkoonkin sitten kuinka buginen tahansa, on korkea aika luoda katseet tulevaan. Millaisia julkaisuja PC-pelaamisen rintamalla on luvassa – tai pikemminkin saattaa olla luvassa – vuoden 2021 loppuun mennessä? Lähdetään katsomaan.

Elden Ring

FromSoftwaren kehittämä ja Bandai Namco Entertainmentin julkaisema toimintaroolipeli Elden Ring on noteerattu pelaajapiirien ulkopuolellakin poikkeuksellisella tavalla. Syy tähän on pelin luovan tekijätiimin nimissä: Elden Ring on kirjailija George R. R. Martinin ja ohjaaja Hidetaka Miyazakin yhteistyössä.

Elden Ringin julkaisua on odotettu jo pitkään, mutta vaikuttaa että tämä avoimen maailman peli voisi vihdoin nähdä päivänvalon vuonna 2021 – mitä todennäköisimmin kyse on kuitenkin aivan loppuvuodesta. Virallisen trailerin perusteella on luvassa todella tunnelmallinen ja elokuvallinen peli, ja jokin aika sitten vuotaneet tai ”vuotaneet” pätkät antavat odottaa tyypillistä FromSoftaware-peliä. Ja kuten firman pelejä pelanneet tietävät, se on kehu.

Elden Ringin premisseistä tiedetään loppujen lopuksi melko vähän. Tätä voidaan pitää hieman yllättävänäkin, ottaen huomioon pelin aiheuttaman pöhinän laajuuden. Talvisessa fantasiamaailmassa joka tapauksessa liikutaan, ja maailman myytinrakennus on ainakin peliyhtiön mukaan aivan omaa luokkaansa. Toki FromSoftawarelta voi odottaakin oman hännän nostamista, mutta varmastin George R. R. Martinin osallistumisen myötä näille puheille on katettakin.

 Diablo 4

Okei, Diablo 4:n julkaisuajankohtaa ei olla vielä päätetty, mutta odotukset ovat korkealla sen suhteen, että vähintään betaversion muodossa päästään tämän vuoden puolella hakkaamaan pirullisia hirviöitä luolaverkoston syövereissä. Toisaalta taas pessimistin mielestä todennäköisempi julkaisuajankohta on 2024…

Joka tapauksessa, Diablo 4 palaa temaattisesti enemmänkin alkuperäisen Diablon (1997) ja Diablo 2:n (2000) tunnelmiin. Jälkimmäisestähän julkaistiin alkuvuodesta komealta näyttävä remasteroitu versio, joka sai monet varttuneemmat pelaajat melkoisiin fiiliksiin. Diablo 4:ssä kuitenkin liikutaan avoimessa maailmassa ja kyseessä tulee olemaan pelkästään verkossa toimiva peli. Tämä tietenkin on monen alkuperäisten pelien fanin mielessä pettymys.

Blizzardin mukaan pelissä tulee olemaan neljä hahmoluokkaa, ja pelikokemuksen sujuvuuden luvataan olevan fokuksesssa – esineinventaarioiden jatkuvaa uudelleenjärjestelyä ja konmaritusta ei siiis pitäisi olla uuden Diablon pelaajien päänvaivana. Esinejärjestelmässä tullaan muutenkin näkemään täysin erilainen lähestymistapa, ja kolme uutta tilastoa (Angelic Power, Demonic Power ja Ancestral Power) linkittyvät esineisiin. Paljon ehtii tietenkin vielä muuttua, varsinkin jos julkaisuvuosi on lähempänä 2024:ää kuin tätä vuotta. Offline-pelaamisen suhteen Blizzardin linja vaikuttaa kuitenkin tiukalta.

Stray

Muistatko viime vuoden alussa elokuvateattereihin tepastelleen Cats-elokuvan? Jos muistat, tahtoisit varmastikin unohtaa sen. Tietokoneanimoitu kissa löytyy Stray-pelinkin pääosasta, ja ennakkomateriaalien perusteella kissaleffan kaltaista karmeutta ei todellakaan ole luvassa. Pieni ranskalainen BlueTwelve Studio on asettanut tämän Unreal-pelimoottorin avulla toteutetun kolmannen persoonan puzzle-simulaation julkaisuajankohdaksi lokakuun 2021.

Staryssa pelaaja johdattaa kulkukissaa cyberpunk-henkisessä kaupunkimaisemassa robottien ja neonvalojen keskellä. Tunnelma on tämän pelin keskiössä, ja kissaperspektiivi tuntuu todella nappivalinnalta upeasti animoituun ympäristöön.

Cyberpunk- ja eläinhahmo-trendi ovat erikseen trendanneet voimakkaasti pelimaailmassa jo pitkään, eikä tämä ole rajoittunut pelkkiin PC- ja konsolipeleihin. Esimerkiksi kaikista uusimmat nettikasinot sisältävät paljon uutuuskolikkopelejä, joissa nämä teemat näkyvät. Samaten lautapelien maailmassa trendi on nähtävissä, roolipeleistä nyt puhumattakaan.

STALKER 2

Post-apokalyptisten FPS-pelien saralla itäinen Eurooppa on perinteisesti hallinnut kenttää, ja monen mielestä 00-luvun lopun STALKER-pelisarja (tai oikeammin S.T.A.L.K.E.R.) on tästä paras osoitus. Stalkerin maailma on karu ja huumori kuivaa, ja tästä peliyhteisö on nauttinut jo yli kymmenen vuoden ajan. Edelleen aktiivista yhteisöä hellitään ainakin lupausten mukaan varsinaisen jatko-osan julkaisulla vuonna 2021 – joskin ensimmäistä kertaa tätä luvattiin julkaistavaksi jo 2012.

Taustalla pörrää FPS-faneille tuttu Unreal Enigne 4 -pelimoottori, ja tälläkin kertaa pelimiljöönä toimii Chernobylin ydinvoimalan lähiympäristö. Avoin maailma on tällä kertaa tiettävästi ihan oikeasti avoin maailma, ja mukana myös naispuolisia stalkereita. Pelissä on myös lineaarinen tarina, johon pelaajan valinnat vaikuttavat. Kovin paljoa ei julkaisija ole kertonut yksityiskohtia, mutta edellisten pelien pelaamista suositellaan uutuuden ymmärtämiseksi.

Evil West

Villin lännen tematiikkaa on niin peleissä, TV-sarjoissa, kirjoissa kuin elokuvissa tulkittu jo pitkään uudelleen. Perinteinen western alkaa lajityyppinä olla jo miltei uhanalainen. Focus Home Interactive esittelee vuorostaan Evil West -pelin, jossa pelaaja on supersankarilehmipoika, joka taistelee pimeyden voimia, kuten vampyyreja ja demoneita vastaan. Eli jonkinlainen Armoton meets Buffy -tematiikka tässä on menossa.

Itse peli tuo nähdyn perusteella mieleen modernisoidun Diablo II:n ja Red Dead Redemptionin risteytyksen, eivätkä Dark Watch -vertauksetkaan ole epäoikeutettuja. Pääasiallisesti kyse on yksinpeli, mikä näinä aikoina on varsin ilahduttava poikkeus. Mukana on kuitenkin myös co-op-tila. Julkaisupäivämääräksi on lätkäisty 31. joulukuuta 2021.

 Warhammer 40,000: Darktide

Games Workshopin pöytäpelimaailma on vallannut PC-pelit lukuisten eri julkaisujen muodossa vuosien varrella, eikä hetkeen ole kulunut vuotta ilman 40k-pelin julkaisua. Joidenkin mielestä tahti on jopa vähän turhan kova, mutta ei missään nimessä heikon laadun takia, vaan siksi että pelattavaa yksinkertaisesti alkaa olla aivan liikaa!

Darktide on FPS-peli, jossa pelaaja on Imperial Guardsmenin joukoissa tuhoamassa Poxwalkereita. Yhtymäkohdat Fatsharkin aiempaan palkittuun Vermintide-julkaisuun ovat selkeät, mutta ulkoasu näyttää Darktidessa trailerin perusteella entistäkin hiotummalta. Darktide löytyy jo Steamista ja on ennakkotilattavissa.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Vuoden 2004 alkuperäinen vampyyripeli on vihdoin saamassa jatko-osan. Yhden pelaajan roolipelilinjalla jatketaan edelleen, ja pelaaja ottaa vampyyriksi muuttuneen ihmisen hahmon. Tarina on pelissä keskeisessä osassa, ja pelin johtavana käsikirjoittajana on toiminut muun muassa Cara Ellison.

Peli löytyy ennakkotilattavana Steamista, ja se tullaan julkaisemaan myös Xbox- ja PlayStation-konsoleille. Melko paljon turbulenssia pelin kehitysprosessissa kuitenkin on ollut, joten katsotaan nyt vielä kaikessa rauhassa ennen kuin otetaan vapaata töistä pelisessioita varten.

Humankind

Sega-julkaisu Humankindin taustalla on ranskalainen Amplitude Studios -pelistudio, joka voi olla strategiapelien harrastajille Endless Space -peleistä. Humankind on komean näköistä vuoropohjaista 4X-strategiaa, jota ei kovin laadukkaana turhan paljon julkaista. Peli kosiskelee etenkin Civilizationin ystäviä, joskin estetiikan puolesta mieleen tulee pienemmänkin skaalan kaupunginrakentelupelit.

Humankind tuskin tulee olemaan mikään ikuisuusprojekti, sillä pelistä nähtiin jo viime vuonna seitsemän päivän demo Stadiassa. Ennakkotilaukset ovat tehtävissä jo Steamissa, kunnon alennus- ja bonusryydityksillä varustettuna tietenkin. Seuraamme mielenkiinnolla, onko kyseessä aivan täysi Civ-klooni vai seisooko ranskalaisten teos ihan omilla jaloillaan.

Lupaava vuosi edessä

Vuoden 2021 pelivuodesta on muodostumassa lupaava, vaikka ehkä aivan viime vuoden kaltaisia pitkään odotettuja megaluokan nimikkeitä ei olekaan luvassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö laatu voisi olla jopa korkeampi – hypetys on vain ollut pienempää todellisten massojen pelien ollessa vähissä. Jos aiot tsekata tänä vuonna vain yhden pelin, Elden Ring lienee varmin valinta ”älä missaa” -kategoriaan. Samalla kannattaa toki pitää Steamin ulkopuolisten pelien suhteen tutka päällä.

Kuten aina, on hyvä pitää mielessä, että pelien julkaisuajankohdat ovat parhaimmillaankin viitteellisiä. Olisi pieni ihme, jos kaikki listauksemme pelit julkaistaisiin tänä vuonna. Olemme kuitenkin varmoja, että ainakin osan kohdalla niin todella tapahtuu!

Share